Dette må du tenke på før du skaffer deg en katt


Katt er Norges mest populære husdyr. Mange går til anskaffelse av katt da de tenker det er et enkelt kjæledyr å ha i hus. Katter er jo tross alt kjent for å klare seg selv. De er selvstendig dyr som ikke trenger så mye kos og oppmerksomhet, er det mange som tenker. Sannheten er at en katt er mye arbeid og et stort ansvar. Riktignok er ikke en katt like mye arbeid som hund, men man skal aldri ta lett på avgjørelsen om å skaffe seg katt. Om du velger å skaffe deg en katt, må du være forberedt på at det vil merkes på livsstilen din. Fra den første dagen katten kommer hjem til deg er du og hjemmet ditt kattens hele univers. Du har påtatt deg ansvaret for et lite dyr som kommer til å stole på deg i hverdagen. Katten trenger mat, vann og regelmessig kos og nærhet. I tillegg må man huske på at katten er av natur et veldig lekent og nysgjerrig vesen. Ikke skal man heller glemme at katten som alle andre levende vesner kan bli syk.

Før du skaffer deg katt bør du aller først forsikre deg om at verken du, eller noen i din familie, er allergisk mot katt. Fastlegen din kan lett teste deg uten større inngrep. Når du vet at du ikke er allergisk, bør du tenke over hvor du bor og kostnadene som er involvert i anskaffelsen av et husdyr. Hvordan passer huset eller leiligheten din dyr? Er det plass nok, er nabolaget trygt, har borettslaget eller huseier restriksjoner på husdyr? Alt dette må du tenke gjennom før du bestemmer deg. Hva gjelder kostnader ved anskaffelse av katt er de ikke videre høye, men en katt bør øremerkes, steriliseres og vaksineres når den er ung. Prisene på dette vil selvsagt variere fra by til by og dyrlege til dyrlege. Vi anbefaler at du ringer rundt og sjekker priser før du bestiller time. Er du heldig kan du spare mye penger.

Når du har kommet så langt at du har sjekket at du ikke er allergisk, boligen din er passende, nabolaget er godt tilpasset og du kan takle de økonomiske utgiftene, er tiden kommet for å bestemme hvilken katterase du bør velge. Alle katter har ulik personlighet, akkurat som oss mennesker. Vi anbefaler at du snakker med andre katteeiere eller sjekker nøye på internett for å sette deg inn i de ulike rasenes personlighet og lynde. Om du bestemmer deg for en voksen katt, kan du lettere finne en katt som passer din personlighet. En voksen katt kan man ofte finne via ulike dyreorganisasjoner. Ikke bare får du muligheten til å bli kjent med katten før du bestemmer deg, men du får gleden av å hjelpe et dyr som sårt trenger et nytt hjem. Skulle du bestemmer deg for en kattunge, må du være oppmerksom på at en kattunge tidligst bør fjernes fra sin mor i en alder av 8-10 uker.

En katt som blir tatt godt vare på og regelmessig er til sjekk hos kvalifisert dyrelege, kan forventes å leve rundt 15 år. Hva gjør du om 15 år? Har du så mange år å investere i den lille kattungen?

Tenk nøye gjennom hva du har av planer de neste 5 årene. Planlegger du å flytte? Leter du aktivt etter ny jobb? Eller drømmer du om å reise verden rundt? Om du kan svare ja på et av spørsmålene, bør du virkelig tenke deg om før du anskaffer deg katt. Kanskje du burde vente noen år?

Nå er det ikke vår intensjon å skremme deg fra å skaffe deg katt. Vi ønsker rett å slett å klargjøre hvor mye arbeid en katt er og hvor mye man risikerer at livet ens kan endres.