Hellig Birma


Hellig Birma er en rasekatt med medium lang pels. Den er en av bare 42 katteraser som i dag er godkjent av NRR og FIFe. Hellig Birma har det man på fagspråket kaller himalaya tegninger. Enkelt forklart betyr det at kattens ører, ansiktet, bein og hale alle er lysere i farge enn selv kroppen. Kroppen har en svak lys farge som stemmer overens med himalayategningene katten får sitt navn fra. Rasen har, ikke overraskende, sitt opphav i nettopp Burma. Skal man tro myten om kattens opphav, stammer den fra en tid før Buddha ble født, og Khmer-folket i Burma hadde bygget et enormt tempel med en gudinnefigur som hadde øyne som safirer og en svak lys hudfarge.

Gudinnen ble tilbedt av folket i Burma for hennes hellige vesen og evne til å la folk leve videre etter sin død i kroppen til en av kattene som bodde i tempelet. Når kattens tid var over ville de igjen gjenoppstå som mennesker. Kattene som levde i tempelet ble selvsagt godt bevoktet av både munkene og folket som bodde rundt tempelet. Man kan gjennom historiebøkene lese utallige versjoner om hvordan gudinnen i Burma og hennes katter forandret verden og ga evig liv til de som fortjente det. Likevel er det eneste man vet med sikkerhet, er at katterasen sent på 1800-tallet nesten døde ut. En ukjent sykdom som angrep bare denne ene rasen tok i løpet av få år livet av nesten hele stammen. Rasen ble ikke skrevet om igjen i historiebøkene før i 1920 da den dukket opp i Frankrike. Mange mener at den styrtrike amerikaneren Vanderbitt skal ha kjøpt de siste kattene av en utro tjener i Burma og tok dem med til Europa som en gave til en av sine mange elskerinner.

Legendene rundt Hellig Birma er mange, men ingen av dem kan stadfeste 100% rasens faktiske opphav. Det vil nok for alltid være åpent for diskusjon. Det man derimot vet med sikkerhet, er at de første to kattene av denne rasen dukket opp i Frankrike i 1920. Europeere hadde på dette tidspunktet aldri sett en katt som dette, og oppstyret rundt rasen var enormt. Den ble stilt ut på alle slags show og var i mange tiår katten for overklassen i Frankrike. Under andre verdenskrig døde katten nesten helt ut, men iherdig arbeid av en mindre gruppe dyreelskere i Belgia, sørget for at man på 1970-tallet atter en gang hadde en god stamme med Hellig Birma. Den første Hellig Birma i Norge bar navnet Auror-San av Drotten og var en gave til den Norske kongefamilien fra en Svensk forretningsmann.

I 1986 ble den Norske Birmaforeningen grunnlagt. Om du ønsker å gå til anskaffelse av en Hellig Birma-katt, er foreningen en god plass å starte. Det er i dag en rekke rasekatter i Norge som bærer mange likhetstrekk med Hellig Birma, så man bør være forsiktig. Det er mange registrerte tilfeller de siste årene over katter som er solgt som Hellig Birma men som har vist seg å ikke være ekte rasekatt.

Det man bør være oppmerksom på er “sokkene” en Hellig Birma har på føttene. De skal være helt hvite. Dette gjelder både for- og bakføttene. Er det den minste antydning til farge på føttene, er det ikke en ekte Hellig Birma du ser på. Andre karakteristiske trekk er at den hvite “sokken” skal ende i en tydelig V-form bak på føttene. Videre skal en en ekte Burma ha en hvitt V-formet merke på brystkassen. Merket skal være mellom 6 og 9 cm ned på brystet når man måler fra front av kjeven.