Hva du må tenke på før du driver avl med katten


Avl av rasekatter er alt annet enn en hobby. Det er utrolig mye arbeid og til tider ekstremt tidkrevende. Om du vurderer å starte med oppdrett, bør du bruke tiden før du bestemmer godt. Vi anbefaler at du først besøker så mange utstillinger som mulig. På utstillinger vil du ikke bare treffe andre oppdrettere, men du vil kunne danne deg et godt bilde av hvor mye arbeid som faktisk er involvert i oppdrett. Og kanskje viktigst av alt, du finner ut hvilke raser andre i Norge og ditt nærområde allerede avler.

Du ønsker ikke å bruke en masse tid, og ikke minst penger, på oppdrett av en rase som allerede er godt representert på markedet. Om du velger en rase som andre allerede har jobbet med i mange år, stiller du bakerst i køen før du i det hele tatt er startet. Prøv å finn en rase du føler deg trygg på at markedet ønsker. Om du starter avl av en rase som er noe ukjent i Norge, vil du være i et nisjemarked for deg selv, noe som vil gjøre det enklere å bygge opp et godt rykte og god stamtavle. For informasjon om de ulike rasene man kan avle opp i Norge er det en god ide å starte med en telefon til NRR. De vil kunne hjelpe deg med en oversikt over de ulike rasene som allerede avles i Norge og hvor mange mange dyr det er snakk om hvert år. De vil også kunne hjelpe med informasjon om oppdrettere i utlandet med gode stamtavler.

Når du er kommet så langt at du har bestemt deg for å starte med oppdrett, du har avklart hvilken rase du skal konsentrere deg om, og du har funnet en god oppdretter å kjøpe dine første katter fra, vel, da er tiden kommet for å sette seg inn i alle de ulike reglene rundt oppdrett av den bestemte rasen. Skal man starte med avl og har som målsetning å bli en anerkjent oppdretter med gode stamtavler, må man vite alt om rasen og hvilke farger som er tillatt. Vi anbefaler på det sterkeste at man ikke begynner med de vanskeligste fargene. Styr unna kombinasjoner som sjokolade og champagne, eller cameo og smoke. Start med enklere farger og du vil få stor glede av hva du holder på med samtidig som du er sikker på at du avler katter som vil bli godkjent av rasens forbund.

Når det kommer til selve oppdrettsanlegget, vil kostnadene raskt kunne komme ut av kontroll om man ikke passer på. Det er avgjørende for godt avlresultat at dyrene har det godt og at de får det stellet de har behov for. I tillegg har ulike raser ulikt behov hva gjelder mosjon og lek. Jo mer aktiv rasen man velger seg er, desto større og mer kostbart blir det. Vær oppmerksom på at enkelte rasekatter krever mye arbeid hva gjelder pelsstell og kosthold. Stell av pels er ikke bare tidkrevende, men krever ofte lang erfaring og spesialutstyr for best resultat. Om man må basere seg på innleid ekspertise for pelsstell, kan et eventuelt overskudd raskt bli borte.

Rasens helsehistorie og potensielle sykdommer bør man sette seg godt inn i. Utgifter til dyrlege kan komme på mange tusen kroner i måneden om man velger feil rase.  

Til slutt vil vi si litt om katteutstillinger. En full utstillingskalender er et must for enhver oppdretter, for det er her man viser fram kattene sine og bygger opp sitt rykte. Jo flere priser du klarer å vinne, desto mer salg kan du regne med. Avl av katter betyr mye arbeid, få frihelger, store oppstartkostnader, men er utrolig givende. Lykke til.