Maine Coon


Maine Coon er en av verdens største tamme katteraser. Den har sin opprinnelse i Amerika, nærmere bestemt i delstaten Maine. Man vet ikke med sikkerhet hvordan rasen kom til å være, men er av de meste trolige forklaringer ligger i en tekst fra slutten av 1800-tallet. Der hevdes det at den stammer fra en krysning av en vaskebjørn (racoon på engelsk) og en type engelsk katt nybyggerne hadde tatt med seg på 1600-tallet. Dermed navnet Maine Coon. Katten er av det saktevoksende slaget og er ikke fullvoksen før i en alder av 4-5 år. Hunnkattene blir mellom 5-6 kilo, mens hannene ligger på mellom 7-9 kilo. Dog er det registrert tilfeller av atskillig høyere vekt.

Den første Mainekatten man kjenner ved navn i dag var Captain Jenks of the Horse Marines. Den ble beskrevet i en bok som eieren av katten skrev tilbake i 1836. Der omtales Mainekatten som en stor og noe skummel katt, som takket være sin størrelse klarte seg selv meget godt i det daglige. Den har også gode evner som vaktkatt om man skal tro boken fra 1836.

Mennesker har alltid vært glad i å vise fram sine eiendeler, og katter er inget unntak. Allerede på slutten av 1800-tallet ble den første kjente katteutstillingen avholdt. Mainekatten var på dette tidspunktet en meget populær katt i Amerika og hadde rykte på seg som en passende familiekatt. Da perserkatten gjorde sitt inntog i Amerika, falt interessen for Mainekatten betydelig. Perseren var både eksotisk og spennende, og ble snarlig en stor suksess i Amerika. Så stor faktisk at Mainekatten nesten forsvant helt fra både hushold og gårder i hele delstaten. Heldigvis var ikke Mainekatten helt glemt, en liten iherdig gruppe brakte den tilbake i folkeminnet, og i 1953 ble The Central Maine Cat Club grunnlagt. De jobbet hardt for at Mainekatten skulle oppnå den status de mente katten var verdig. Mange års hardt arbeid ble belønnet i 1965 da Maine katten oppnådde Champion status avAmerican Breeders and Fanciers Association.

I 1976 ble Maine Coon for første gang presentert i Europa. Det skjedde på en katteutstilling i tidligere Vest-Tyskland. En tysker ved navn Hans Grubeck hadde, etter et besøk i Amerika, lagt sin elsk på den store robuste katterasen og inviterte The Central Maine Club over til Tyskland for å vise fram katten til et helt nytt marked. Katten fikk en meget god mottakelse på utstillingen i Vest-Tyskland og de første kullene med Mainekatter var til salgs i Tyskland alt året etter. Det skulle ta noen år til før katten kom seg til våre breddegrader. Først i 1986 ble det første kullet med Maine katter importert til Norge. De kom via Sverige hvor rasen allerede var godt kjent på det tidspunktet. Siden første kullet i 1986 har Mainerasen hatt en nærmest eksplosiv økning i Norge. I dag er rasen den mest populære rasekatten i hele Norge. Hvert år registreres nesten 1000 kattunger i registeret til NRR.

Mainekatten er i dag en rolig, vennlig og kjærlig katterase. Den gjør seg godt som familienes kjæledyr eller som utstillingskatt for dem som ønsker det. Mainekatten er i likhet med alle andre rasekatter dessverre utsatt for visse sykdommer. Da man avler katten med er relativt lite utvalg av dyr er dette ikke til å unngå. De aller fleste som avler Mainekatter jobber iherdig for å unngå sykdommer, men man bør uansett være oppmerksom på problemet. Ønsker du å anskaffe deg en Maine katt, anbefaler vi på det sterkeste at du kontakter NRR og får hjelp til å finne en oppdretter du kan stole på.