NorskSkogkatt


Norsk skogkatt er en rase som er godt kjent i Norge. Om du ser en katt uten bestemte karakteristiske trekk, er sjansen god for at det er en Norsk skogkatt. Katterasen ble anerkjent som egen rase i 1977 av FIFe, men katten har røtter som går langt tilbake i tid. Katten ble først kjent i Norge på 1930-tallet da den tok turen over fra vårt naboland Sverige.

Rasens opprinnelse er å finne i langhårete villkatter som har vært kjent i Skandinavia siden Vikingtiden. Det er kjent at genmutasjonen som gir katten den lange buskete pelsen, oppsto rundt Svartehavet og det Kaspiske hav for mange hundre år siden. Trolig var det nettopp vikingene som først brakte rasen til våre breddegrader. Katten utviklet seg over generasjoner til å passe det nordiske klimaet godt, og levde i mange år mer som villkatt enn dagens huskatt. Den Norske skogkatten har aldri vært å anse som en spesielt pen katt. Den har alltid kommet i skyggen av mer eksotiske rasekatter, men i 1938 ble skogkatten første gang vist fram på en utstilling. Samme året ble Norges første rasekattklubb grunnlagt og rasekatter gjorde for fullt sitt inntog på det norske markedet.

Norsk skogkatt er en mellomstor katt, men hunnkatten er betydelig mindre enn hannen. Det er en muskuløs katt med lange bakben med store runde labber. Halen er lang og buskete og når i de fleste tilfeller helt til skulderbladene, men kan faktisk nå så langt som nakken på katten. Pelsen er perfekt for Nordiske forhold, katten har en tett, tykk underpels som gjør det lettere å holde varmen, mens overpelsen er tynnere og vannavstøtende. En hannkatt av rasen Norsk skogkatt i full pels har både kinnskjegg, krage og nikkers på bakbena. Holder man rasen som husdyr må man være oppmerksom på at pelsen krever mye stell og vedlikehold. Rasen kommer med pels i alle typer farge og mønster. I 2004 ble to nye farger oppdaget blant rasen. Rav og lys rav er farger aldri før sett, verken hos norsk skogkatt eller andre raser for den del. Skogkatten er kjent som en leken og koselig katt som gjør seg godt i en moderne husholdning, men rasen har ikke glemt sine gamle kunster og er den dag i dag fortsatt en fantastisk jeger. Ei heller har den glemt sin unike måte å klatre trær på. Rasen klatrer ulikt alle andre katteraser; ned et tre med hodet først. Faktisk klatrer den i spiral ned stammen med hodet først, i stedet for å rygge ned slik alle andre tamkatter gjør.

Norsk skogkatt er spesiell i det at den klarer seg meget godt alene, men knytter også et veldig nært forhold til sin eier. Mange eiere rapporterer at kattens oppførsel har mange likhetstrekk med hunder i måten den omgås mennesker. Katten regnes som intelligent, vennlig, rolig og tålmodig med barn. Rasen er også kjent for at den sjelden havner i slåsskamp med andre katter, og heller ikke hunder plager rasen videre.

Det er flere foreninger som har jobbet iherdig for at den Norske skogkatten skulle registreres som egen rase. Først i 1972 ble det startet et ordentlig systematisk arbeid med avl og registrering av Norges skogkatter. I 1975 ble Norsk skogkattering stiftet og 3 år senere oppnådde rasen det mange hadde jobbet for i en årrekke. Den Norske skogkatten ble endelig godkjent som egen rase av FIFe, og de neste årene ble rasen også godkjente av alle andre internasjonale forbund. Stamboken for Norsk skogkatt ble siden stengt i 1990. Rasen har, etter godkjenningen som egen rase, blitt eksportert til andre deler av verden. I 1979 ble de første kullene sendt til Tyskland og USA, mens Storbritannia og Frankrike mottok sine første kull i 1982.