Siameser


Siameserkatten er en av de første registrerte rasekatten i verden. Den skiller seg fra alle andre raser i at den er ekstremt korthåret. I utseende er den ikke ulik en nakenkatt. Rasen stammer trolig fra Sørøst-Asia, dog er det usikkert hva det eksakte opphavet er. En av mytene rundt rasen er at den stammer fra de hellige tempelkattene i Siam, i Thailand. I Siam er det flere innfødte arter som tilhører familien Wichien-maat ,som oversatt betyr månediamant. Tempelkattene har i alle år vært den mest myteomspunnede katterasen i verden. I gamle dager trodde man katten kunne helbrede de syke og sørge for trygg vei til dødsrike. På 1800-tallet var det bare kongefamilien som fikk lov å eie katter av denne rasen i hjemlandet.

Tempelkattene levde et meget godt liv og historiebøkene forteller om katter som sov på puter av den fineste silke og fikk servert mat på gullfat. Når noen døde kunne familien kontakte tempelet for å få en katt som skulle lede deres familiemedlem trygt inn i dødsriket. Familien til den døde tok da på seg kostnaden med å ta seg av katten så lenge den levde. Jo bedre mat og stell katten fikk, jo bedre mente man den dødes sjel hadde det. Alle som har sett en Siameserkatt har nok lagt merke til at katten skjeler på øynene. I følge myter har katten utviklet skjelingen slik at den til enhver tid kan passe på den dødes sjel, samtidig som den kunne passe på at ingen brøt seg inn i tempelet.

Katterasen ble ikke sett utenfor Thailand før sent på 1800-tallet. Den gang Generalkonsul for Storbritannia til Thailand, Edward Blencowe, fikk med tillatelse fra kongefamilien brakt 2 katter med seg hjem til Storbritannia. Et år senere fikk kattene et kull på 4 kattunger. Hele familien ble vist fram på katteutstillinger i London og andre større byer i Storbritannia de neste årene. Kattene vakte naturlig nok stor oppstandelse blant det britiske folket. Ikke bare var utseende noe de aldri hadde sett lignende til, men også lynde til katten falt i smak hos folket. Dessverre døde alle kattene Edward tok med av en ukjent sykdom etter noen få år. Da også kongefamilien i England hadde lagt sin elsk på rasen, ble det igjen importert nye kull med Siamesere til England. Selv den dag i dag stammer trolig alle Siameserkatter i England fra samme familie som Edward første gang tok til landet for over hundre år siden.

Siameserkatten er ikke vanlig i Norge. Det er flere som driver oppdrett men det er ikke en billig katt å gå til anskaffelse av. En katt kan fort koste opp til 10.000 kroner, og kosthold og stell koster adskillig mer enn for mange andre raser. Siameserrasen er som de fleste andre rasekatter utsatt for en del sykdommer man ikke ser i andre, mer vanlige raser. Man kan forvente at en katt av denne rasen lever rundt 12-14 år, men er man uheldig kan sykdom gjøre kattens levetid betydelig kortere. Utgiftene til dyrlege kan også bli betydelig om katten skulle bli syk.

Velger man å kjøpe seg en Siameser bør man først tenke over hva det er man ønsker i en katt. Er man på utkikk etter en leken katt som ønsker og trenger mye kjærlighet, er ikke en Siameser riktig. Siameserkatter er sjarmerende vesen, men knytter seg ikke så godt til mennesker som andre raser gjør. Den kan ofte fremstå litt høy på pæra, som man sier. Det er heller ikke en katt som gjør seg spesielt godt ute i Guds frie natur. Med unntak av fine sommerdager der temperaturene kan minne om kattens hjemland, trives de best innendørs.